SALT

Konsthantverk från Åland

Gunilla von Nandelstadh

Tygtryck          gunilla2012stor.jpg                                                           

Ateljé och försäljning:
SALT, Sjökvaretert
AX-22100 Mariehamn
Tel: 040- 5340555,
018- 21505

  

gunilla2.jpggunilla1.jpg

- Mönstren finns överallt: i kyrkgolv och stickmönster, i inredningstidningar och konstböcker. Eller bara i en symbol som redan betyder något för människor, men som jag gör något av på mitt eget sätt.

Textilhantverkaren Gunilla von Nandelstadh handtrycker tyger i egna mönster, stilrena och ofta milda och lågmälda som hon själv. Av tygerna syr hon brukstextilier som dukar och grytlappar, förkläden och lakan.
- Jag har alltid hållit på med textil och jag vill jobba med händerna. Det är en tillfredsställelse när man lyckas – och det är trevligt om någon annan tycker det är fint också.
Inför en utställning arrangerad av Skärgårdssmak fick deltagarna rådet att se sig omkring: I den egna närmiljön finns de färger och motiv som turisterna kommer för att uppleva, och som de vill minnas och ta med sig när de reser hem. Gunilla tog tanken till sig och började se med nya ögon på gräset och blommorna, vattnet och båtarna. Allt kunde göras till mönster.
- Skötbåtar på påslakan går bra som bröllopspresent. Det är typiskt för Åland och många har en anknytning till sjön. Utmaningen är att hitta mönster som tilltalar människor, men som samtidigt skiljer sig från det man kan köpa i vanliga affärer.
Att arbeta med konsthantverk är att experimentera. Att ta risker både med det material man har för händer, och med vilka nya produkter som kan tänkas sälja.
- Om man gör något som inte blir så bra föds ofta en ny idé ur själva försöket. Till och med skräptygerna för provtryck kan visa vägen till en oväntad och bra färgkombination.