SALT

Konsthantverk från Åland

Ilse Berg

 

Vävda textilier              ilse2012stor.jpg

 
 
Ateljé och försäljning:
SALT, Sjökvarteret
AX-22100 Mariehamn

Tel: +358 (0)457-5301040

 

 

ilsesjal.jpgilsematta.jpg

 

 

 

- Jag tycker om vävandets tydliga struktur med varp och inslag. De trygga ramarna passar mig. Jag tar ut svängarna i färgerna i stället. Jag brinner för färger och former, säger textilhantverkaren Ilse Berg.
Hon väver inredningstextilier i egen design, till exempel mattor, plädar, grytunderlägg och löpare. Men också ett och annat klädesplagg, som schalar och jackor.
- Mattorna är min passion: större saker i naturmaterial som bomullstrikå, sisal och hampa, och med lin i varpen. Det blir enorm skillnad i uttrycket beroende på vilken färg du väljer. Svarta stiliga saker tilltalar helt andra människor än rött och orange
Bara att titta på Ilses textilier är en dos färgterapi. Starka karamelliga kulörer blandas med jordnära och klassiska färgnyanser. Fingrarna gläds åt sträv hampa  och mjukaste ull – med små lustiga öglor i garnet.
- Jag använder öglemohair till mina schalar och plädar, för den ytan blir underbar.
 
- Jag är väldigt nordisk i min stil. Jag är uppvuxen med finsk design. Mitt formspråk är klart och enkelt. Jag försöker låta bli att överarbeta, och krånglar inte till det med allt för många detaljer. Det jag gör ska fungera med många olika stilar och ha lång hållbarhet, säger Ilse.
Beställningar tas gärna emot, och arbetet blir ett samspel mellan hantverkare och kund.
- Det är mitt formspråk, men anpassat till kundens behov av till exempel färg eller storlek. Den som köper en handgjord kappa av mig kommer knappast att möta någon annan på stan som har en likadant.
 
 /ilse-1-to-33_800px.jpg 

 

Ilse väver mattor enligt kundens önskemål, längd och bredd samt färgkombinationer enligt kundens önskemål.

Mera bilder på olika mattor här >>