SALT

Konsthantverk från Åland

Lugnet Keramik

Siv Linney

 siv2012stor.jpg

Försäljning: SALT,Mariehamn

Verkstad: Skarpnåtövägen 356
22240 Hammarland
Tel: 018-37780
0457- 3749902

Siv CV     siv-cv.pdf
Simon CV simon-cv.pdf

 

 

 

 

 siv1.jpgsiv2.jpg

 

- Leran är ett ljuvligt material att jobba med. Den är så formbar, det finns inga gränser för vad man kan göra, säger keramikern Siv Linney.

- Vår keramik är funktionell och användarvänlig. Vi vill att muggarna och salladsskålen ska bli lite som kompisar i vardagen.

”Vi”, det är hon själv och maken Simon Linney. De träffades över drejskivan på Jussis Keramik i Mariehamn 1980, och sedan 1984 driver de Lugnets keramik i Hammarland tillsammans. De tillverkar brukskeramik i en modern allmogestil, som stamkunderna älskar och återvänder till. Det är traditionell lergods och stengods i lugna harmoniska färger, med den vackra levande yta som bränning i vedeldad ugn ger. Formerna är rejäla, den rundade muggen vilar lugnt och fint i handen – och den tål maskindisk. Självklart använder familjen Linney sina egna muggar hemma till vardags.

- Att vara keramiker är en hel livsstil, och i vår familj präglas hela årets gång av arbetet. På sommaren står försäljningen i centrum, och livet är hektiskt och socialt. Man träffar folk, det händer saker och det är jättekul. När hösten och vintern kommer blir det tid att sitta i verkstaden och jobba på i lugn och ro. Då rår man över sin egen tid. Varje steg har sin charm.

Siv Linney älskar sitt arbete.

- Att jobba med lera är smutsigt men ändå rent, och det är roligt när leran lyder. Och man får följa en process från det man blandar leran tills produkten är färdig och man möter kunden.

Lugnets keramik har satsat mycket på sitt bassortiment. Vissa produkter finns alltid på lager, så att kunderna känner igen sig och kan komplettera vartefter.

- Man kanske köper muggar ett år och kannan nästa. Och det är lätt att välja presenter till den som samlar på en viss serie – kanske en skål eller en ljusstake som matchar muggarna.